Faremní zpracování mléka na sýry a kysané mléčné výrobky

Kurz pořádá společnost: Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v Brně

Kurz pro veřejnost

Cena (neplátce DPH) 9 800 Kč
Místo konání kurzu Zemědělská 5, 613 00, Brno

Další údaje o kurzu

Kontaktní údaje na organizátora Zdenka Šobová
tel: +420 545 135 218
e-mail: sobova@mendelu.cz
(při kontaktování uveďte jako zdroj informací www.kurzy-vyuka.cz)
Zařazení kurzu do kategorií
Cílová skupina, pro kterou je kurz určen

široká veřejnost, farmáři, zemědělci, výrobci mléčných výrobků

Hlavní cíl kurzu

Získání nových poznatků z výroby sýrů a kysaných výrobků a pro ty, co si chtějí rozšířit svoji kvalifikaci.

Podrobný popis obsahové náplně

Základní složení kravského, kozího a ovčího mléka. Nutriční význam jednotlivých složek mléka. Vlivy působící na složení, vlastnosti a jakost mléka.
Bílkoviny mléka, rozdělení a vlastnosti. Vlivy působící na obsah bílkovin v mléce.
Mléčný tuk, zastoupení a původ mastných kyselin v mléčném tuku, stavba tukové globule.
Mléčný cukr, složení a vlastnosti. Vlivy působící na obsah laktózy.
Chemické, fyzikální, technologické a senzorické vlastnosti mléka.
Inhibiční látky v mléce, původ, význam, stanovení.

Zdroje mikrobiálního znečištění mléka. Hygienické zásady získávání mléka a jeho ošetřování po nadojení. Čištění a dezinfekce při výrobě mléka.
Patogenní mikroorganismy v mléce. Indikátorový význam sledování celkového počtu mikroorganismů a jednotlivých skupin bakterií v mléce.
Mikrobiologická jakost mléka z hlediska vad mléka a mléčných výrobků.
Bakterie mléčného kysání. Úloha kvasinek a plísní v mlékařství.

Právní předpisy ČR a EU v oblasti bezpečnosti potravin.
Zavedení a řízení systému bezpečnosti potravin podle zásad HACCP.
Zásady správné výrobní a hygienické praxe.

Požadavky na mléko pro výrobu sýrů .
Vliv pasterace na výrobu sýrů.
Jednotlivé technologické operace při výrobě sýrů.
Úprava mléka před sýřením.
Syřidla a sýření mléka. Stanovení syřitelnosti a dávky syřidla.
Solení sýrů.
Zrání sýrů.
Technologický postup výroby čerstvých sýrů.
Praktická výroba čerstvého sýru.

Požadavky na mléko pro výrobu kysaných mléčných výrobků.
Vliv pasterace na výrobu kysaných mléčných výrobků..
Čisté mlékařské kultury, jejich hodnocení a práce s čistými mlékařskými kulturami.
Smetanový zákys. Využití v mlékárenských technologiích.
Jogurtová kultura. Výroba jogurtů.
Acidofilní kultura. Výroba acidofilního mléka.
Kefírová kultura. Výroba kefíru.
Hodnocení kvality kysaných mléčných výrobků.
Technologický postup výroby jogurtu.
Technologický postup výroby kefíru.
Technologický postup výroby kyšky.

Odkaz na www stránku icv.mendelu.cz/26082n-faremni-zpracovani-mleka-na-syry-a-kysane-mlecne-vyrobky

Informace o organizátorovi kurzu

Společnost Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v Brně
Člen AIVD ČR
Adresa sídla společnosti Zemědělská 5, 613 00, Brno
Kontaktní údaje tel: 545135203
e-mail: czv@mendelu.cz
web: http://www.icv.mendelu.cz/cz
(při kontaktování uveďte jako zdroj informací www.kurzy-vyuka.cz)
Popis činnosti

Institut celoživotního vzdělávání nabízí kurzy v těchto oblastech:

  • kurzy jazykové (angličtina, španělština, ruština, francouzština, němčina, čeština pro cizince)
  • kurzy pro pedagogy alektory (Učitelství odborných předmětů,Kariérní poradenství na SŠ, Písemná a elektronická komunikace,Lektor dalšího vzdělávání, Pedagog volného času atd.)
  • kurzy osobnostního rozvoje (Rétorika a veřejné vystupování, Time management, Efektivní učení, atd.)
  • ekonomické a manažerské kurzy (Projektový management, Oceňování podniku, Základy finančního řízení atd.)
  • kurzy v oblasti zemědělství a lesnictví (Kurz pro výkon obec zemědělských činností, Rostlinolékařství, Arboristika, Základy vinařství, Úvod do degustace, Základy sommeliérství atd.)
  • kurzy v oblasti potravinářství (Zpracování masa a výroba masných výrobků, Výroba a zrání sýrů, Senzorická analýza atd.)
  • IT kurzy (Excel, Word, Adobe Photoshop)
  • zájmové kurzy (Design interiéru, Výroba kosmetiky, Aromaterapie, Pletení pedigu atd.)

Dále nabízíme pronájem školících a konferenčních prostor a to v nově zrekonstruované budově až pro 110 osob.

Zaujal Vás tento kurz?

 
 

Další aktivity společnosti:

Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v Brně

top
1 065 Kč
1. Formální úprava textů aneb Základy typografie
Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v…
otvírá se podle zájmu
Brno
top
2 900 Kč
2. Základy sommeliérství
Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v…
otvírá se podle zájmu
Brno
top
47 795 Kč
3. Specializační studium Oceňování podniku/obchodního závodu
Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v…
otevírá se ročně
Brno
top
14 900 Kč
4. Kurz pro výkon obecných zemědělských činností
Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v…
otevírá se ročně
Brno
top
5 900 Kč
5. Zpracování masa a výroba masných výrobků
Institut celoživotního vzdělávání - Mendelova univerzita v…
otvírá se podle zájmu
Brno

Nenašli jste kurz, který jste hledali?

Zadejte poptávku na vzdělávací služby, která bude rozposlaná všem vzdělávacím společnostem na stránkách www.kurzy-vyuka.cz.

Zadejte poptávku >>>
© 2017 Všechna práva vyhrazena, 0.056s
design: widegrafik.